Kraftsamling för en aktiv och meningsfull fritid

Det var fullsatt i lokalen när fem organisationer bjöd in till konferens den 25 maj. Temat var ”Den aktiva och meningsfulla fritidens betydelse för social hållbarhet”.

De över 100 deltagarna, som kom från både kommuner, region, länsstyrelse och civilsamhälle, fick ta del av ett digert program.

– Att civilsamhälle och förvaltning kan kroka arm i viktiga frågor är avgörande, menar Peter Åkerström, vice ordförande i Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd.

En gemensam angelägenhet

Regional mötesplats för social hållbarhet och RF-SISU Gävleborgs årliga temakonferens hade denna gång slagits samman då temat var en högst gemensam angelägenhet – hur främjar vi en aktiv och meningsfull fritid? Deltagarna fick ta del av Region Gävleborgs färska analys av det aktuella hälsoläget i länet och fick bekanta sig med begreppet ”rörelserikedom” när Tom Englén och Grim Jernudd från Change the Game i Umeå delade med sig av nya synsätt som främjar rörelserika samhällen. Forskare Kajsa Jerlinder från Högskolan i Gävle, slog hål på myten att barn med autism inte vill vara fysiskt aktiva och Rädda Barnen berättade om sitt arbete för att skapa trygga förutsättningar för barn och unga. Tre goda exempel från pågående arbeten i länet lyftes också: promenadslingor i Gävle och Hudiksvall, Hudiksvalls kommuns satsning Styrka hela livet och RF-SISU Gävleborgs projekt DUFF – De Unga Framtidens Förening. Som avslutning delade Region Gävleborg ut sitt Folkhälsopris.

Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef på RF-SISU Gävleborg, som var moderator för konferensen ringade in dagens syfte tillsammans med Peter Åkerström, vice ordförande i Region Gävleborgs Hållbarhetsnämnd och Pernilla Bylund, enheten för social hållbarhet vid Länsstyrelsen Gävleborg:

– Den här konferensen är en gemensam kraftsamling vi gör utifrån att vi gemensamt har det viktiga uppdraget att främja fysisk aktivitet och en meningsfull fritid i länet.

Barn och unga i fokus

– De här frågorna är jätteviktiga för länet, menar Peter Åkerström. Att civilsamhälle och förvaltningar kan kroka arm i de här frågorna betyder oerhört mycket. Barn och unga har ett särskilt viktigt fokus i detta arbete, men målgruppen äldre bör också lyftas. En till vinkel jag har på det hela är att vi har låg utbildningsnivå i länet och fysisk aktivitet främjar inlärning på ett bra sätt, avslutar han.

Peter Åkerström (KD), vice ordförande i Hållbarhetsnämnden Region Gävleborg.

En av deltagarna var Eva Lagerberg som arbetar som brottsförebyggande samordnare i polisområde Gävleborg, och tycker att hon har fått med sig viktiga och intressanta synsätt från konferensen.

– Om jag drar paralleller till våra dagliga möten med ungdomar som har problem på olika sätt så tycker jag att särskilt föredraget kring Rörelserikedom gav intressanta perspektiv på vårt sätt att bemöta unga när vi jobbar. Att unga kan finnas i trygga och bra sammanhang betyder oerhört mycket för att de inte ska hamna i kriminalitet – det är solklart. Jag skulle vilja se föräldrar engagera sig mer för att deras ungdomar ska ha någon sysselsättning. Kanske måste man erbjuda alternativ, göra saker tillsammans, säger Eva.

Eva Lagerberg, brottsförebyggande samordnare polisområde Gävleborg

Ökat intresse för frågorna

Anna Hammarström är fritidschef i Bollnäs kommun och deltog tillsammans med flera kollegor från andra enheter i kommunen:

– Dagen har haft ett fantastiskt program med en bra mix. Det finns definitivt ett ökat intresse för de här frågorna efter de tuffa tider vi har haft och vi kan inte sitta ner längre utan måste agera. Tillsammans är nyckelordet! Det känns att diskussionen nu finns synlig regionalt och nu höjer vi kunskapen kring fysisk aktivitet och det gemensamma uppdraget. Tillsammans med RF-SISU är vi katalysator för föreningslivet och det är viktigt att vi kan ses och nätverka – det underlättar, säger Anna.

Anna Hammarström, Fritidschef Bollnäs kommun

Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg, ser stora utmaningar för den målgrupp förbundet vänder sig till:

– Bilden av hälsoläget i Gävleborg som presenterades här idag visar att det tyvärr är en brant uppförsbacke för personer med funktionsnedsättning. Det finns även en hög tröskel vad gäller ekonomisk otrygghet för den målgruppen. Slutsatsen jag drar vid en sådan här konferens är hur tydligt det blir att samarbete är avgörande för att skapa fysisk aktivitet och trygga miljöer, säger Elin. Barnkonventionen har lyfts här idag, det är jättebra, men vi får inte glömma att alla barn har samma rätt till meningsfull och aktiv fritid, även barn med en funktionsnedsättning. Nu behöver vi omvandla vår kunskap till gemensam verkstad. Hur gör vi då? Hur ska vi aktivt arbeta för att sänka trösklarna? Jag har inspirerats av alla här idag, särskilt när det gäller att våga testa nya saker och arbetssätt, det behövs, säger Elin.

Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg

Konferensen arrangerades på Elite Grand Hotel i Gävle av Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, RF-SISU Gävleborg, Rädda Barnen och Högskolan i Gävle.

I slutet av dagen delades även Region Gävleborgs Folkhälsopris ut till årets vinnare: Edsbyn Din hälsocentral, läs mer i nyheten om årets pris.

Material från konferensen

Inbjudan och program (pdf)

Nulägesbild av hälsoläget i Gävleborg (pdf)


Linnéa Humble, strateg Region Gävleborg, presenterade en nulägesbild av hälsoläget i Gävleborg.


Rörelserikedom - synsätt och innovationsverktyg för hållbar samhällsutveckling (pdf)


Tom Englén & Grim Jernudd från Change the Game (Umeå) presenterade deras synsätt och innovationsverktyg för hållbar samhällsutveckling

Länkar från presentationen: Hälsningen från Dean Kriellaars samt reklamfilmen "Run like a girl"


Vilja och villkor för aktivt liv (pdf)


Fil. dr. Kajsa Jerlinder, Högskolan i Gävle, presenterade forskning om erfarenheter av fysisk aktivitet hos unga med autism och betydelse av delaktighet och samverkan i samhället för att möjliggöra ett aktivt liv.


Skapa trygghet och delaktighet för barns meningsfulla fritid (pdf)


Malin Ahola och Johanna Ringström från Rädda barnen berättade om hur de arbetar för att skapa trygghet och delaktighet för barn.


Inspiration från arbeten som pågår i länet för att främja fysisk aktivitet:

Promenadslingor i Gävle och Hudiksvall (pdf)


Sara Sjölin, Folkhälsostrateg Region Gävleborg, Jennie Wahlborg, Friluftslivssamordnare Länsstyrelsen, Angelica Wesslén och Monica Nilsson, hälsopedagoger Region Gävleborg presenterade de promenadslingor som i samverkan tagits fram för Gävle och Hudiksvall för att underlätta för fler att röra på sig i naturen.


Styrka hela livet (pdf)


Jannie Pevik, Träffpunktskoordinator på Förebyggande enheten i Hudiksvalls kommun, presenterade projektet Styrka hela livet, en satsning med stöd av sociala investeringsmedel från Region Gävleborg.


De Unga Framtidens Förening (DUFF)


Jonna-Li Frykmo, RF-SISU Gävleborg, berättade om projekt DUFF – De Unga Framtidens Förening i stadsdelen Sätra i Gävle.


Presentation av årets vinnare av folkhälsopriset

Må bättre - förbättra levnadsvanor bland patienter med psykisk ohälsa (pdf)


Årets vinnare av folkhälsopriset, Edsbyn Din hälsocentral, presenterade deras arbete med Må bättre-grupper för patienter med psykisk ohälsa.