Vill ni genomföra en social investering?

Första steget inför genomförandet av en social investering är att identifiera (minst) en samverkanspart som vänder sig till samma målgrupp och upplever samma behov. Hur kan vi gemensamt utveckla våra arbetssätt? Hur tar vi fram en långsiktig och hållbar insats för den tilltänkta målgruppen? Hur investerar vi i människor? Vid Region Gävleborg finns samordnare och stödgrupp vars uppdrag är att stötta de som vill komma igång med sociala investeringar. Ta kontakt med oss!

Inom arbetet med sociala investeringar finns det möjlighet att ansökan om investeringsmedel på upp till 50 procent av de faktiska kostnaderna, max 500 000 kronor per år i upp till tre år. De sociala investeringsmedlen ska ses som ett verktyg för att utveckla arbetet med tidiga och förebyggande insatser samt stimulera fler gränsöverskridande samarbeten.

Målgruppen för sociala investeringar är barn- och unga, samt personer som riskerar att hamna i socialt utanförskap.

Innan du påbörjar en ansökan

  • Är er idé nytänkande, avgränsad och baseras den på ett identifierat behov hos målgruppen?
  • Har du minst en samverkanspart?
  • Finns det efter testperiod och utvärdering möjlighet till implementering av det nya arbetssättet?

Sista ansökningsdag 30 november 2024.

Fördjupad information för sociala investeringar vid Region Gävleborg finns att läsa i Riktlinjer för sociala investeringsmedel.

Målet med de sociala investeringsmedlen i Region Gävleborg är att:

  • aktörer tillsammans identifierar och adresserar ett gemensamt behov
  • aktörer skapar, testar och utvärderar arbetssätt/metoder för tidiga eller förebyggande insatser
  • metoderna implementeras i ordinarie verksamheter

Målet på sikt är att skapade, testade och utvärderade arbetssätt/metoder leder till positiva effekter för målgruppen och samhällsekonomiska vinster.

Målgrupp för de sociala investeringarna är: barn- och unga, samt personer som riskerar att hamna i socialt utanförskap.

Den sociala investeringen ska medfinansieras av sökande aktörer. Aktörerna ska vid ansökan om medel redovisa en samlad medfinansiering. Hur medfinansieringen fördelas mellan aktörerna är upp till aktörerna själva och medfinansieringen kan vara både likvida medel och beräknade kostnader för medarbetare.

De regionala sociala investeringsmedlen kan finansiera upp till 50 % av den totala kostnaden och ansökt belopp kan vara maximalt 500,000 kr per år upp till tre år och medlen rekvireras och betalas ut i efterhand efter redovisning av faktiska kostnader.

Läs mer om de ekonomiska kriterierna i Riktlinjer för sociala investeringsmedel.

Fördjupad information för sociala investeringar vid Region Gävleborg finns att läsa i Riktlinjer för sociala investeringsmedel.

Fördjupad information för sociala investeringar vid Region Gävleborg finns att läsa i Riktlinjer för sociala investeringsmedel.

Mer kunskaper om sociala investeringar finns att ta del av på Sveriges kommuner och regioners webbsida.