Seminarium: Den fria konsten

Dag: 17 maj 2023
Tid: 9.00-11.00
Plats: Digitalt via Zoom.
Medverkande: Ann Ighe (moderator), Josefine Wikström, Stefan Jonsson, Parasto Backman och Joakim Forsgren.

I efterdyningarna av höstens politiska val har våra föreställningar om konstens frihet och principen om armlängds avstånd aktualiserats, förvrängts och diskuterats på flera olika plan. Här har valda delar av Myndigheten för Kulturanalys rapport Så fri är konsten (2021) fungerat som en återkommande referens; som grund för kulturpolitiska debatter och otaliga svingar på sociala medier, men den har också genererat en nyligen publicerad motrapport. 

Men vad menar vi när vi talar om den fria konsten som en obunden kraft? Är konsten verkligen fri om den tvingas äga rum på bekostnad av andras marginalisering? I vilken mening kan konsten betraktas som ett ting (i dubbel bemärkelse) och hur kan konstens otyglade sken av frihet omfamna fler röster, erfarenheter och narrativ?

Under seminariet Den fria konsten, vilket arrangeras av föreningen Konstkonsulenterna i Sverige, diskuterar vi konstens frihet och förhållande till kulturpolitiken ur såväl akademiska, politiska som konstnärliga vinklar tillsammans med forskare, konstnärer och författare.

Program

Tid Programpunkt
09.00 Ann Ighe
09.05 Josefine Wikström
09.20 Joakim Forsgren
09.35 Parasto Backman
09.50 Stefan Jonsson
10.05 Kort paus
10.10 Samtal och fortsatta reflektioner kring konstens frihet och principen om armlängds avstånd
10.45 Öppen diskussion
10.55 Avslutning

 

Medverkande

  • Ann Ighe är kritiker, kulturskribent, ekonomihistoriker samt redaktör för tidskriften Ord&Bild.
  • Josefine Wikström är kritiker och författare samt lektor i estetik vid Södertörns Högskola där hon just nu forskar i det RJ-finansierade projektet Kultur, autonomi, handling tillsammans med Kim West och Gustav Strandberg.
  • Parasto Backman är formgivare och driver designstudio i egen regi. Hon blandar uppdrag med egen-initierade projekt främst inom kultursektorn. Hennes engagemang ligger särskilt i att lyfta fram design som en komplex och mångsidig praktik med stora möjligheter och ansvar i ett vidare sammanhang. Parasto är också lektor på masterprogrammet i visuell kommunikation på Konstfack.
  • Joakim Forsgren är verksam som konstnär, curator, musiker och skribent. Forsgrens verk kan ofta beskrivas i termer av rumsliga essäer där han utforskar komplexa fenomen som rör sig genom högernationalismens mytologiska ikoner och föreställningar om säkerhet till stadsplanering och degenerativa sjukdomar.
  • Stefan Jonsson är kritiker, författare samt professor vid Linköpings universitet, och pratar utifrån sin nya bok "Den otyglade skönheten: 5 saker konsten vet om demokratin om varför demokratins överlevnad kräver en stark offentlig kulturpolitik".

Konstkonsulenterna i Sverige

Konstkonsulenterna i Sverige är en nationell förening med uppgift att utveckla och stärka de regionala strukturerna inom bild- och formområdet i Sveriges regioner. Föreningen arbetar med gemensamt utvecklingsarbete inom bland annat samtidskonst och gestaltad livsmiljö, konstnärers villkor, konstpedagogik, kreativa och kulturella branscher, information och opinionsbildning. Främjandeverksamheterna inom bild- och formområdet finansieras till största delen med medel genom samverkansmodellen av respektive region.
 
Denna serie av seminarium arrangeras genom föreningens medlemmar i Region Gävleborg, Region Skåne, Region Uppsala, Konstfrämjandet Västerbotten, Region Västernorrland och Region Västra Götaland.