Systematisk uppföljning

Systematisk uppföljning inom socialtjänsten innebär att beskriva och mäta arbetet med enskilda brukare och sammanställa informationen på gruppnivå i syfte att utveckla och förbättra verksamhetens kvalitet.

Genom systematisk uppföljning skapas kunskap om brukarnas behov, vilka insatser som erbjuds och genomförs, resultatet av genomförda insatser och hur olika brukargrupper upplever insatserna. Systematisk uppföljning bidrar både till att arbeta kunskapsbaserat samt att det bidrar till verksamhetens kontinuerliga lärande och utveckling.

Inom socialtjänstens öppenvårdsverksamheter registreras uppgifter vid avslut av biståndsbedömda insatser. Insatserna registreras i ett formulär som heter SU-X. FoU Välfärd sammanställer och analyserar dessa insatser. Sammanställningarna ger kunskap om barnen och deras familjers problemområden, vilka insatser barnen får och i vilken grad de olika insatserna avslutas därför att målen uppfyllts eller har avslutats av andra skäl.

Resultaten presenteras i en FoU-arbetsrapport varje år samt diskuteras vid regelbundna träffar för chefer och personal inom barn- och ungaområdet. I dagsläget deltar sju av länets kommuner.

Kontakt

Inom socialtjänsten registreras aktualiseringar av ärenden gällande dels barn och unga, dels vuxna. Aktualiseringarna registreras i socialtjänstens verksamhetssystem. FoU Välfärd sammanställer och analyserar aktualiseringarna. Sammanställningarna ger kunskap om orsaker till att ärendet aktualiseras inom socialtjänsten samt vem som aktualiserat ärendet.

Resultaten presenteras i en FoU-arbetsrapport varje år samt diskuteras vid regelbundna nätverksträffar med representanter från deltagande verksamheter. I dagsläget deltar alla länets tio kommuner.

Kontakt

Inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg används ett verktyg som heter ASI och som syftar till att skapa en helhetsbild av en persons levnadsförhållanden i samband med att personen utreds för problem med alkohol eller droger.

Genom att använda ASI-verktyget blir den aktuella individen delaktig i utredningen vilket skapar fler möjligheter för den enskilda socialsekreteraren att erbjuda rätt insats för den personen. Verktyget gör det dessutom möjligt att systematiskt följa upp arbetet kring missbruk och beroende. FoU Välfärd sammanställer och analyserar data från verktyget ASI.

Resultatet presenteras i en FoU-arbetsrapport varje år samt diskuteras vid regelbundna nätverksträffar med representanter från deltagande verksamheter.

Kontakt