Viktigt att skydda hälsan vid pilgrimsresor till Saudiarabien: Det här behöver du vara uppmärksam på
Den 4–9 juni 2025 infaller hajj, den stora muslimska vallfärden till Mecka i Saudiarabien. Flera tusen personer från Sverige väntas delta. Även umra, den mindre vallfärden som kan ske när som helst under året, lockar många resenärer. När stora folkmassor samlas finns en ökad risk för att smittsamma sjukdomar sprids. Det här kan du som jobbar i vården göra för att minska smittspridningen.
Världshälsoorganisationen (WHO) har inför årets hajj uppmärksammat risken för epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakad av meningokockbakterier. Vaccination mot sjukdomen är ett av kraven från saudiska myndigheter för att få inresevisum till både hajj och umra.
– Den som gör den här pilgremsresan behöver helt enkelt se till att vara vaccinerad enligt de krav som gäller. Vaccinationen skyddar både den egna hälsan och minskar risken för smittspridning i samband med resan, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare, Region Gävleborg.
Försiktighetsåtgärder i samband med pilgrimsresor
För att minska risken att drabbas av infektioner inför, under och efter pilgrimsresan, bör resenärer:
- Säkerställa att vaccinationer är uppdaterade enligt saudiska myndigheters krav och rekommendationer.
- Vara noga med handhygien och undvika kontakt med sjuka personer, samt tänka på hygien vid hantering av mat, dryck och djur.
- Vid sjukdomssymtom som hosta, feber eller luftvägsbesvär under resan eller upp till två veckor efter hemkomst, uppanas resenärer att kontakta vården via 1177. Om du har kontakt med patienter med dessa symtom som berättar att de har varit på en pilgrimsresa till Mecka är det viktigt att du fångar upp det.
– Det är särskilt viktigt att du som arbetar inom hälso- och sjukvården tar del av information om symtom och resmål vid kontakt med personer som varit på pilgrimsresa, för att snabbt kunna identifiera och hantera eventuella smittsamma sjukdomar, säger Shah Jalal.