God man, förvaltare och testamente

Läs vad som gäller om god man, förvaltare, fullmakt och testamente. Här hittar du också blanketter för att söka god man och förvaltare.

När en person blir sjuk kan förmågan att hantera sin ekonomi och sköta sina angelägenheter bli begränsade. Alla i Sverige ska ha samma rätt oavsett förmåga. När förmågan av olika anledningar brister kan god man utses. God man regleras i Föräldrabalken 11 kap 4§.

I vissa fall räcker det inte med god man för att hjälpa personen på ett godtagbart sätt. Då kan en förvaltare utses, Föräldrabalken 11 kap 7§. Den som har god man eller förvaltare kallas huvudman.

I många fall räcker det att den som är sjuk ger behörighet i form av fullmakt. Med fullmakt kan den som blivit utsedd företräda den som är sjuk gällande ett specifikt uppdrag.

Om en person inte själv kan sköta sina bankärenden kan hen upprätta en fullmakt. Fullmakten låter en annan person utföra dessa uppgifter. En fullmakt kan upprättas om en person på grund av tillfällig sjukdom inte kan sköta sin ekonomi.

Fullmakt är ett intyg som ger en person rätt att företräda en annan person. Den person som är i behov av en fullmakt kallas fullmaktsgivare. Den som får uppdraget att företräda personen och sköta de uppgifter som står i fullmakten kallas fullmaktstagare. Fullmakter är oftast skriftliga, men kan i vissa fall vara muntliga. Gäller fullmakten bankärenden krävs det att fullmakten är skriftlig.

Fullmakter till de största bankerna

Här hittar du länkar och kontaktuppgifter till fullmakter som finns hos de största bankerna. 

  • Fullmakt Swedbank (pdf) 
  • Fullmakt Handelsbanken: Kontakta banken på telefon 0771-77 88 99.
  • Fullmakt SEB: Kontakta banken på telefon 0771-36 53 65.
  • Fullmakt Nordea (pdf)
  • Fullmakt Danske Bank (pdf)
  • Fullmakt Länsförsäkringar (pdf) 
  • Fullmakt Skandiabanken: Anhörig kan inte skaffa fullmaktsblankett, det behöver den enskilde göra. Men om en person behöver hjälp att betala nödvändiga räkningar, för att hen exempelvis är inlagd på sjukhus, kan en anhörig bli så kallad anhörig ställföreträdare. Den som är anhörig kan kontakta banken på telefon 0771-55 55 00.

Den som har en god man har kvar sin rättshandlingsförmåga. Det innebär att hen har full bestämmanderätt över sina personliga angelägenheter och tillgångar. Precis som alla medborgare kan hen ingå avtal, utfärda fullmakt, ta ut pengar från bank, köpa och sälja egendom med mera.

Den som har förvaltare har inte kvar sin rättshandlingsförmåga. Då är det förvaltaren som ensam företräder huvudmannen inom ramen för förordnandet och utan samtycke från huvudmannen.

För mer detaljerad information gällande en specifik frågeställning kan du kontakta aktuell kommun.

Kommunerna i Gävleborg har egna rutiner för handläggning av ansökningar, samt egna ansökningsblanketter. Flertalet av kommunerna har olika ansökningsblanketter beroende på om personen ansöker själv, om anhörig ansöker eller om tredje part ansöker.

Kommunerna i Gävleborg har rutiner för handläggning av ansökningar samt egna ansökningsblanketter. Kommunerna har olika ansökningsblanketter beroende på om personen ansöker själv, om anhörig ansöker eller om tredje part ansöker.

Bollnäs kommun

Ljusdals kommun

  • God man (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)
  • Förvaltare (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)

Edsbyns kommun

  • God man (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)
  • Förvaltare (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)

Gävle kommun

Sandvikens kommun

Hofors kommun

Ockelbo kommun

Hudiksvalls kommun

Nordanstigs kommun

  • God man (använder sig av blanketter från Sundsvalls kommun)
  • Förvaltare (använder sig av blanketter från Sundsvalls kommun)

Ovanåkers kommun

  • God man (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)
  • Förvaltare (använder sig av blanketter från Bollnäs kommun)

Ibland kan en svårt sjuk patient vilja upprätta ett testamente omgående. Kontakta en begravningsbyrå för att undvika att det blir fel. Begravningsbyrån har en jurist som i de flesta fall har möjlighet att med kort varsel komma till patienten på sjukhuset.

Tänk på att:

  • Patienten ska ge sitt tillstånd då det är förenat med en kostnad.
  • Fråga även om patienten har önskemål om en specifik begravningsbyrå.

Om en patient inte kan upprätta ett vanligt testamente på grund av sjukdom kan hen upprätta ett nödtestamente.

Det finns två former av nödtestamenten:

  • Muntligt nödtestamente – personen beskriver muntligen sin vilja inför två vittnen. Se till att två personer över 18 år och som inte ärver eller är för nära släkt är med när patienten muntligen uttrycker sin vilja.
  • Skriftligt nödtestamente – Personen skriver själv ner sin vilja, daterar och undertecknar det utan vittnen. Det kallas ett holografiskt testamente.

Juristerna i Region Gävleborg rekommenderar att personal inte ska bevittna namnteckning i något fall.

Ett nödtestamente är giltigt i tre månader från den tidpunkt då personen återigen är i stånd att upprätta ett vanligt testamente.