Forskning i samverkan för att öka delaktighet för barn och föräldrar inom BUP

Hur upplever barn och unga inom BUP möjligheten att vara delaktiga i uppföljningen av den egna läkemedelsbehandlingen? Det vill Susanne Olofsdotter och hennes forskargrupp från Sjukvårdsregion Mellansverige ta reda på.

Nästan hela forskargruppen som den är van att träffas – det blir många digitala avstämningar när man samverkar över stora regionala områden.

När barn och unga som besöker barn- och ungdomspsykiatrin får läkemedel som del av en behandling är det något som behöver följas upp. Kunskapen om deras delaktighet i den egna läkemedelsuppföljningen är väldigt begränsad. Det vill forskargruppen ändra på.

Inga resultat är färdiga än, men en sak är redan tydlig:

– Barn- och ungdomspsykiatrisk vård är komplex, säger Susanne Olofsdotter som själv jobbar inom BUP i Region Västmanland. Vi ser att de sjuksköterskor som arbetar med läkemedelsuppföljningar försöker hitta olika lösningar utifrån lokal, individuell och aktuell situation. Det här projektet kommer att ge ökad kunskap om läkemedelsbehandling, uppföljning och hur barn och föräldrar kan göras delaktiga i den processen. Förhoppningen är att utveckla evidensbaserade arbetssätt inom BUP för att säkerställa barnets bästa och en säker, jämlik hälsa och vård, säger Susanne.

Samverkan möjliggör bättre läkemedelsuppföljningar över hela landet

Hur läkemedelsuppföljningar genomförs kan skilja sig mellan olika verksamheter, landsändar och sjukhus.

– Därför är det av stor vikt att forskargruppen utgörs av personer med olika bakgrund, olika professioner och olika erfarenheter från flera regioner. Att samverka över regiongränserna gör att resultatet kommer representera en större del av Sveriges barn- och ungdomspsykiatriska öppenvård än om forskningen utgått från endast en region, understryker Susanne.