Hon skapar nya bröstvårtor med nål och färg

Undersköterskan Viktoria Pihlman på Hudiksvalls sjukhus är Region Gävleborgs enda pigmenterare. Med nål och färg skapar hon nya vårtgårdar hos patienter som fått ta bort ett bröst, på grund av cancer eller för att förebygga sjukdom.

– Att behöva operera bort ett bröst förändrar livet. Mitt arbete handlar inte bara om att pigmentera bröstvårtor. Det handlar om att återge hopp och en känsla av helhet och identitet, säger undersköterskan Viktoria Pihlman på kirurgmottagningen på Hudiksvalls sjukhus.

Patienterna får först ett nytt bröst med bröstvårta genom plastikkirurgi. Viktoria Pihlman tar sedan över och tillsammans med patienten bestäms bröstvårtan och vårtgårdens färg och form. Därefter gör hon en pigmentering. Patienten kommer sedan tillbaka för korrigering och för att fylla i mer färg.

– Det är viktigt att patienterna känner sig delaktiga i beslutsprocessen kring storlek, form och färg av bröstvårtorna. Jag berättar för mina patienter att jag inte kan lämna några garantier på ett perfekt resultat eller en exakt kopia av den andra bröstvårtan. Huden är ett levande material och pigmenten blir olika på olika sorters hud, säger Viktoria Pihlman.

Enklare för patienter

Tidigare fick patienterna remiss till Region Uppsala för pigmentering. Det behövs inte längre då behandlingen nu kan utföras på kirurgmottagningen på Hudiksvalls sjukhus.

– När vi fick en plastikkirurg till Hudiksvall föddes tanken att vi borde ta hit patienterna och utföra pigmentering av bröstvårtor på hemmaplan. Efter ett studiebesök i Uppsala tyckte jag att det verkade roligt och jag fick möjlighet att utbilda mig, säger Viktoria Pihlman.

Det är en viktig del av kirurgens verksamhet att kunna erbjuda rekonstruktion av bröstvårtor, så kallad vårtgårdspigmentering.

– Vi är mycket glada att vi kan erbjuda vårtgårdspigmentering i Region Gävleborg då det är värdefullt för våra patienter, säger Linda Knutsson Fröjd, verksamhetschef på kirurgen. 

– Hittills har jag behandlat åtta patienter och fler väntar. Det mest givande är att få hjälpa patienterna och se dem känna sig hela igen. Det är ett otroligt tacksamt jobb, säger Viktoria Pihlman.