Möt Marcus!

Han är undersköterska på akutmottagningen i Hudiksvall och tackade ja till en fast tjänst 2015 för att han tycker jobbet är så roligt och varierande. Han trivs med variation och får kraft av att möta människor och hjälpa dem när de har det som svårast.

Varför började du jobba här?

– Akutsjukvård har alltid legat mig varmt om hjärtat. På akutmottagningen får jag verkligen hjälpa patienter när de har det som svårast. Jag trivs extremt bra, vi har bra lokala avtal där vi får lägga ett önskeschema dagtid eller nattetid. Det är fritt och flexibelt.

På akutmottagningen får jag verkligen hjälpa människor när de har det som svårast.

Vad gör du på akutmottagningen?

– Det kommer in patienter som behöver akut sjukvård och jag försöker ta hand om dem på bästa sätt. En undersköterska på akutmottagningen får arbeta väldigt brett och det är det roligaste jag någonsin gjort.

Hur samarbetar ni?

– Vi jobbar i olika team med medicin, kirurgi, ortopedi och psykiatri på dag- och kvällstid, och på natten är jag med i alla team och ska gå ihop med alla. Här på akuten hjälps vi åt väldigt bra och om ett team har mycket att göra så hjälper man dem.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag går dit en eftermiddag och inte har en aning om vad som kan dyka upp. Det är så varierande och roligt med nya patienter, att få träffa kollegor jag inte jobbar så ofta med – du tröttnar sällan. Jag är stolt över att ha en fast anställning och känner mig priviligierad som få jobba här. Jag har kämpat för det och är stolt över att säga att jag är undersköterska på akutmottagningen i Hudiksvall.

När känner du störst glädje i ditt jobb?

– När jag får jobba med de kollegor jag trivs bäst med och när allt bara klaffar och kugghjulet rullar på. Ibland kommer det in trafikolyckor eller människor som försökt avsluta sina liv. Då hjälps alla åt och det blir ett extremt akut omhändertagande och sen upp på IVA eller vårdavdelning för vård, och jag känner att ”det här gick bra” – det är jätteroligt.

Vad skulle du säga är speciellt med att jobba inom Region Gävleborg?

– Vi har väldigt bra förmåner som friskvård och de jobbar mycket med att vi ska må bra. Vårt önskeschema är fantastiskt jämfört med hur det är på andra ställen. Det är bra stämning. Vi som har jobbat här länge är trygga i våra roller. Vi skojar väldigt mycket och har högt i tak. När vi inte är på salen måste vi ha lättsamhet för att orka med vårt arbete.

Varifrån får du din kraft i jobbet?

– Patienterna ger mig kraft att gå till jobbet. När jag träffar alla som kommer hit och mår dåligt och jag får ta prover och de berättar sin livshistoria och jag är med och lyssnar och pratar med dem. Jag träffar så många olika människor, alltifrån små barn till människor på över hundra år. Jag fylls på när jag träffar människor.