Möt Camilla!

Hon kommer från Halmstad och började jobba här 2003. Hennes uppdrag handlar om kulturens värde i samhällsutvecklingen, att höja länets attraktionskraft med kultur. Camilla jobbar inom området musik men på Kultur Gävleborg arbetar de också med litteratur, dans, konst, film, hemslöjd, världsarv och mycket annat.

Hej Camilla, hur är det att jobba på Kultur Gävleborg?

– Alla som jobbar här är nyfikna, värnar om demokratin och att medborgarna ska ha tillgång till bra kultur av hög kvalitet. Det händer spännande saker hela tiden. Ett stipendium kring vårt världsarv fick till exempel 100 ansökningar från 32 länder. En ung man från Indonesien ville komma och dansa på våra Hälsingegårdar. Vår verksamhetsutvecklare inom litteratur startade tillsammans med radion och biblioteken ”Månadens författare”, som lyfter fram Gävleborgsförfattare. Jag blir glad och inspirerad av kollegornas alla bra idéer.

Kultur är ett ställe där människor får vara fria. Den är ett sätt att förstå sig själv och sin omvärld.

Vad gör du om dagarna?

– Jag skriver kontrakt åt artister som ska turnera, gör upp turnéplaner, underlättar för musikerna, samarbetar med arrangörer som ofta är ideella musikföreningar. Jag och mina kollegor peppar och hjälper, utan musikföreningarna blir det inget levande musikliv i länet. Samarbetet med olika aktörer och partners funkar jättebra. Det finns så mycket initiativrika människor här.

Vad skulle du säga är speciellt med Kultur Gävleborg?

– Vi är en väldigt stark avdelning, det finns mycket kompetens som får saker att hända och det finns bra motparter i kommunerna som vill göra saker och föreningslivet är fantastiskt. Kulturen är viktig för att länet ska utvecklas.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag är en del av något som känns viktigt. Det är en väldigt rolig arbetsmiljö, det är så kul att ha ett jobb i musikens och kulturens tjänst. Sen är det förstås de fina kollegorna som fått mig att stanna så länge. Vi är 30 stycken varav sju arbetar inom musik och vi har en bra chef som stöttar och ger ett tryggt ramverk. Hon ger oss stort kreativt utrymme.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är väldigt stolt över ”Systrarna Gävleborg” som är ett mentorsprogram för unga kvinnliga singer-songwriters. Vi ville göra något för att det professionella musiklivet ska bli mer jämställt. Här utvecklar musikerna sitt eget konstnärskap inom låtskrivande och textskrivande men även inom ljudteknik, marknadsföring och så vidare.

När känner du störst glädje?

– När jag ser direktverkan av kulturens och musikens kraft i upplevelsen. Våra Musiksoppor är en lunchtimme med välkända artister som spelar sin musik och berättar personligt om sig själva. Publiken är lite äldre och den kärlek vi får från publiken när de går hem därifrån är en ynnest att få uppleva.

Var hämtar du din kraft ifrån?

– Jag får min kraft i möten med människor. Det handlar kulturen jättemycket om. Kultur är ett ställe där människor får vara fria. Den är ett sätt att förstå sig själv och sin omvärld.