BOLLNÄS 2023-08-23


Fotografering personal på Bollnäs Sjukhus.

I bild: Evelina Eriksson – Undersköterska


Foto: Nils Petter Nilsson

Evelina, undersköterska

Möt Evelina! Hon arbetar som undersköterska på behandlingsenheten på Bollnäs sjukhus. – Det är en komplex verksamhet och jag känner att jag utvecklas varje dag, säger Evelina Eriksson.

Evelina Eriksson bor i Edsbyn och jobbar som undersköterska på behandlingsenheten som tillhör specialistmottagning medicin på Bollnäs sjukhus.

– Här har vi det väldigt bra, säger Evelina. Vi är en liten enhet, jag och två sjuksköterskor. Vi är alltså tre i vår ordinarie arbetsgrupp, men vikarier täcker upp när det behövs. Vi fördelar arbetet mellan oss utifrån våra professioner.

Behandlingsenheten utför behandlingar åt många olika avdelningar och mottagningar, både inom medicin, kirurgi, gynekologi, onkologen, lung, infektion, neurologen, reumatologen, hematologen, urologen, palliativa teamet, primärvården, både i Bollnäs, Gävle och Hudiksvall. Hit kommer patienter för många olika slags behandlingar och Evelinas arbete är väldigt varierat.

Jag trivs så väldigt bra på mitt jobb.


– Om jag ska ge några exempel hanterar jag remisser, planerar och bokar in patienter, sätter PVK (en tunn kateter som förs in i en ven och ger tillgång till blodbanan för att en ge patient vätska, näring, blodprodukter eller läkemedel eller för att ta blodprov), lägger om piccline (en annan sorts venkateter), gör blodtappningar, servar patienter, förbereder inför behandlingar och är med vid uppstart av vissa läkemedel. Det är allt ifrån snabba injektioner till lite längre och mer komplicerade behandlingar som till exempel cytostatika, immunoterapi och antikroppsbehandlingar, säger Evelina.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– En av de bästa sakerna med mitt jobb är alla människor jag får möta, både patienter och kollegor. Att få patienten att känna sig välkommen och bekväm på vad jag tror kan vara en rätt tuff dag. Speciellt i början innan de vet hur behandlingen går till, känner oss i personalen, lokalerna och så vidare.

– En annan sak är att jag känner hur jag själv utvecklas varje dag. Jag har fått lära mig så mycket nytt sen jag började här och jag trivs så väldigt bra på mitt jobb.

Vad tycker du är bra med Region Gävleborg?

– Jag tycker att vi har bra förmåner med friskvårdsbidrag och erbjudanden att vara med på tillexempel Blodomloppet och regionvandringen. Snart blir det även gåbingo som jag tänker att jag ska vara med på.

– Jag har även fått gå en del utbildningar. Senast var jag iväg på hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor i Örebro. Det är ju alltid uppskattat att få komma iväg på utbildningar eller utvecklingsdagar.

– En till bra sak är att jag tycker att det är ett bra samarbete inom organisationerna. Vi som arbetar tätt ihop med så många olika verksamheter är beroende av att det finns ett gott samarbete, annars skulle det bli rätt tuffa arbetsdagar.

Vad ger dig kraft på jobbet?

– Att känna att jag kan vara med och göra skillnad för hur en patients upplevelse av sin behandling blir. Jag får vara med och stötta när det behövs och skratta med patienten när en sådan situation uppstår. Att få följa en patient i dennes sjukdom och få lära känna så många personer. Ingen dag är den andra lik! Det är himla roligt och ger mig kraft till att vilja och orka fortsätta även efter en tuff dag på jobbet. Min kollega Kerstin säger att jag är rätt person på rätt plats, avslutar Evelina och är tydlig med att hon även själv tycker att det känns väldigt bra.