Möt Lina!

28 år från Dalarna, hon har bott i Gävle i sex år och varit medicinsk sekreterare i tre. Lina kände inte till yrket innan men fick tips av en kompis och sökte utbildningen för att det lät intressant och jättekul. Hon fick en praktikplats på Region Gävleborg, sökte och fick sitt jobb redan under utbildningen.

Hej Lina, vad gör du om dagarna?

– Jag jobbar i lung-/stroketeamet tillsammans med fem andra. Vi har hand om allt från 1177, journalskrivning, post, remisshantering, att kalla och boka patienter, söka provsvar och avlasta läkare. Vi är ett 50-tal medicinska sekreterare inom medicinområdet.

Jag vill hjälpa patienter utan att vara patientnära. Vi har en jätteviktig funktion i vården.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jobbet är så varierat. Jag vet aldrig vad jag möter i diktatet innan jag skriver om det. Allt handlar ju om patienter. Vi får rotera på olika positioner och kan ibland få hjälpa till med att sköta avbokningar, hitta provsvar eller hjälpa till med teknik. Det är utmanande men alltid kul att gå till jobbet. Vi måste vara flexibla och kunna ställa om snabbt.

Vad är du mest stolt över?

– Vi växer i vår yrkeskategori från att ha varit okända. Tidigare krävdes ingen utbildning, idag är det två års obligatorisk utbildning för att kunna bli medicinsk sekreterare. Yrkets status har höjts. Vi har en jätteviktig funktion i vården.

När känner du störst glädje?

– Efter en arbetsdag som varit intensiv. Jag känner glädje när jag klarat uppdraget – det är inte alltid enkelt att hitta ett försvunnet provsvar. Jag trivs med mina kollegor och känner att vi kan kommunicera bra. Och jag trivs med arbetsuppgifter, arbetstider och möjligheterna att utvecklas. Vi vill ju bedriva en bra vård och alltid utvecklas och hänga med.

Vad skulle du säga är speciellt med Region Gävleborg?

– Det är en trevlig arbetsmiljö, vi är kollegor, man hälsar och det är en trevlig jargong. Här finns ett jättebra ledarskap och fina kollegor. Min chef är närvarande, ger oss frihet under ansvar och stöttar när det behövs. Vi har bra förmåner med gym, friskvård och semester-växling. Det är en lagom stor region med många möjligheter att byta område, det finns jättemycket att välja på.

Vad ger dig kraft på jobbet?

– Jag får kraft från mina kollegor, jag tror aldrig att jag haft en så bra arbetsgrupp som jag har nu. Har vi tunga dagar så tar vi en kvart och får ur oss våra känslor. Det är så skönt att få prata av sig, vända blad och så kör vi framåt igen. Vi peppar varandra och försöker hålla kontakten nu under pandemin.