Roddaren (1971)

Konstnär: Mårten Andersson
Teknik: Måleri
Placering: Entrén, Bollnäs sjukhus

Om verket

Mårten Andersson (1934-2017) var djupt förälskad i det hälsingska landskapet och allmogemåleriet som är en del av Hälsinglands kulturarv.

Denna kärlek tar sig i uttryck i den stora oljemålningen "Roddaren" genom de två olika sektionerna målningen är uppdelad i. Sektionen till vänster föreställer ett abstrakt mönster i starka färger som kan föra tankarna till allmogemåleriet. Medan till höger har Andersson gestaltat ett magiskt landskap som är typiskt för Hälsingland, med glittriga sjöar omgivna av granskogar och berg. I motivet finns även inslag från andra delar av världen såsom palmer och detaljrika pelare som kan föra tankarna till buddhistiska tempel. Konstverket rör sig på så vis i gränslandet mellan verklighet och fantasi men visar även på hur den svenska kulturen sammanlänkas med flertalet andra kulturer i världen. Andersson började ofta sitt skapande ute i naturen, han målade landskapet som det såg ut och fortsatte sedan i ateljén där han tillförde och utvecklade olika element och detaljer.

Under sin livstid har Andersson varit med om samhällsutvecklingen under 1900-talet där allmogekulturen fått ge plats åt modernismen. Kanske målade han de drömlika landskapen med tydlig koppling till Hälsingland som ett sätt att bevara kulturarvet i en annars föränderlig tid?

Anderssons målningar bär alltid på en rik symbolik och historia, där sambandet mellan människa och natur ofta är närvarande. Det kan vara en fiktiv berättelse om kärlek, glädje och livslust men också om ensamhet och längtan. I "Roddaren" skildras en ensam människa i en roddbåt ute på sjön, ett motiv som är återkommande i Anderssons verk. Är det människans ensamhet vi får ta del av här? Eller hur kort människans liv är i förhållande till naturen? Vilka berättelser ser du i Anderssons målning, "Roddaren"?

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Mårten Andersson

Mårten Andersson föddes 1934 i Freluga utanför Bollnäs och är en av Hälsinglands mest omtalade konstnär. I sin konst leker han med olika genrer, tolkningar och perspektiv, och erbjuder på så vis betraktaren att använda sin egen fantasi för att tolka berättelsen.

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90