Meduza (år okänt)

Konstnär: Henrik Jonsson
Teknik: Skulptur (lackerad jesmonite och bildäck)
Placering: Tillfällig utställning i Kuren (Kuren är Region Gävleborgs utställningsrum på Gävle sjukhus. Ingång via huvudentrén, håll direkt till vänster, följ glasgången och korridoren mot mammografin)

Om verket

Känner du igen Henrik Jonssons skulptur ”Meduza”? Förlagan till verket är oljemålningen ”Medusa” (1597) skapad av Michelangelo Merisi da Caravaggio, som anses vara en av de främsta italienska barockkonstnärerna inom den västerländska konsthistorien. Det finns en slående likhet i framställningen av Medusas skräckslagna ansiktsuttryck, ormarnas rörelser och blodet som stänker från det avhuggna huvudet. Men Jonsson har bytt ut ramen runt Caravaggios runda målning till ett bildäck av det italienska märket Marangoni Verso. Och i Jonssons version har Caravaggios målning återskapats som en relief som bildar däckets fälg.

Jonssons intresse för konsthistoria, tekniker och referenser till äldre traditioner genomsyrar hela hans konstnärskap. Han utgår från målningar som återfinns i den västerländska konsthistorien och arbetar om det till tredimensionella skulpturer genom att frigöra element och projicera dem i nya sammanhang. I arbetet ifrågasätter han vad som utses att bli konsthistoria och på vilka sätt dessa målningar är relevanta för oss som lever idag.

Om Henrik Jonsson

Henrik Jonsson (f. 1991) bor och verkar i Stockholm. Han har studerat vid Umeå konsthögskola och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Det centrala i Jonssons konstnärliga arbete handlar om att han själv försöker förstå sin fascination av konst. Han växte upp på en farm i Stöde utanför Sundsvall med en begränsad tillgång till konst och kultur. Den konst han kom över var reproduktioner av konstverk i böcker han läste. I detta möte uppstod både en fascination av att konsten var så väsentlig och annorlunda jämfört med hans egen verklighet, och en undran över vad som inkluderas i västerländsk konsthistorieskrivning.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90