Explorer: l-V 2007 (2011)

Konstnär: Jennie Sundén
Teknik: Teckning (blyerts på papper)
Placering: Korridor på ungdomsmottagningen, Hälsans hus, Hudiksvall

Om verket

Vad är kunskap och hur formuleras det i bilder? Vad är en vetenskapligt förankrad skildring och hur skiljer den sig från andra yttranden? Vilken trovärdighet tillskriver du olika perspektiv? Och vilken betydelse får dessa olika synsätt när du formar din egen bild av verkligheten? Dessa är några av frågeställningarna Jenny Sundén utforskar i teckningsserien ”Explorer: l-V 2007”.

I verket dras vi in en väv av motiv. Bilderna innehåller objekt eller människor i aktivitet, som många känner igen från sin vardag genom exempelvis filmer, böcker, nyheter eller sin egen närmiljö. De är illustrativa och berättande. De pendlar mellan det banala och allvarsamma, det förmodat viktiga och obetydliga. Tillsammans kretsar de kring människans förhållande till naturen och vår strävan efter ny kunskap.

Sundén har tecknat av bilder från Internet och populärvetenskapliga tidskrifter, främst National Geographic. Men hon har varit selektiv i detaljerna och utelämnat bildens kontext. Hennes ambition har inte varit att kopiera dessa bilder utan snarare att söka en slags essens, vad bilden egentligen förmedlar. Du som betraktare får möjlighet att på ett associativt sätt vandra mellan motiven. I mötet uppstår kopplingar som du själv skapar utifrån dina tidigare erfarenheter, men som också påverkas genom konstnärens val av motiv och placering.

Titeln ”Explorer”, har enligt konstnären två olika betydelser: utforskare/upptäckare eller att exploatera, det vill säga utnyttja och bearbeta. I sökandet efter kunskap, både idag och historiskt, finns en hårfin gräns mellan att utforska och utnyttja. Något som framför allt är påtagligt inom vetenskapligt kunskapssökande.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Jennie Sundén

Jennie Sundén (f. 1977) är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och verksam i Göteborg. I sin konstnärliga praktik låter hon teckningar, skulpturer, texter och installationer bli upprepningar av olika företeelser. I denna upprepning av tidigare bilder sker en förskjutning som kan avslöja bakomliggande strukturer.

Sedan 2005 samarbetar hon återkommande med konstnären Åsa Norberg. Med ett intresse för hur estetik och design speglar den sociala verklighet i vilken det produceras, rekonstruerar och lyfter deras verk fram olika sociala fenomen, politiska idéer och andra konstnärers praktiker. Genom att kombinera fysiskt material, estetisk form och teoretiska referenser är syftet att skapa nya perspektiv och synpunkter på redan existerande diskurser eller narrativ.

Läs mer på konstnärens hemsida

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90