En liten röd hare (2015)

Konstnär: Katarina Strömgård
Teknik: Grafik
Placering: Familjecentralen i Sätra, Gävle

Om verket

Sedan 2013 har Region Gävleborg i samarbete med projektet "Se en bok!" köpt in originalbilder från flertalet bilderböcker som placerats på familjecentraler och barnmottagningar runtomkring i länet. På familjecentralen i Sätra, Gävle, breder grafiska blad ur Katarina Strömgårds bok "En liten röd hare" ut sig, besökaren kan längs med hela korridoren ta del av berättelsen från början till slut.

Strömgård skriver om vardagliga ämnen som barn kan känna igen sig i. "En liten röd hare" handlar om ett barn som får ett litet syskon. Berättelsen skildrar det äldre barnets lek och känslor som följer dramatiken och omställningen i familjen. Haren blir en symbol och representerar barnets känslor i berättelsen, som präglas av ensamhet och bortglömdhet eftersom bebisen behöver föräldrarnas fulla uppmärksamhet.

På bilden ser vi hur haren bankar på kastruller och försöker få uppmärksamhet. Eftersom haren är påhittad får betraktaren själv bestämma om ljudet bara finns i barnets fantasi eller om barnet själv skapar ljudet men projicerar det på haren? Blir ljudet i den här berättelsen en symbolik för att känna sig bortglömd? Den lilla detaljen, att den ena förälderns fot och underben syns utanför dörren visar på att föräldrarna finns där men ändå inte visar barnet någon uppmärksamhet, utan bara är engagerade i den nyfödda bebisen.

I hela boken befinner sig föräldrarna oftast i bakgrunden, i skuggan och klädda i grått medan barnen och haren lyser av färger. De här färgkontrasterna visar att Strömgård utgår från barnens perspektiv. Det är barnen som är i fokus och framförallt barns upplevelse av att få ett litet syskon, något som är lika stort och omtumlande för alla.

Det här är en konstanalys skriven av konstpedagogen Louise Sundberg.

Om konstnären

Katarina Strömgård föddes 1971 i Uppsala och bor numera i Stockholm. Hon är framförallt bilderboksförfattare och illustratör till sina egna böcker, men hon skapar också illustrationer till andra barnböcker, tidningar och webbsidor.

Läs mer på konstnärens hemsida 

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.