Den gamle bruksbokhållaren, Handelspatron och Fotografen (år okänt)

Konstnär: Maja Hallgren
Teknik: Collage (textil och papper)
Placering: Sysslomansbostaden, Gävle sjukhus

Om verket

I Sysslomansbostaden vid Gävle sjukhus hänger tre konstverk av Maja Hallgren. Genom hennes detaljrika collage i textil och papper, tillåts betraktaren drömma sig bort till en svunnen tid. Konstnären har byggt upp motiven med mönstrade tygbitar och utklippta tidningsrubriker samt bilder av fotogenlampor, porträtt av människor och en ung Kung Gustaf V, för att nämna några.

Det är med naivistisk stil som Hallgren skildrar en bruksbokhållares, handelspatrons och fotografs arbetsdag i början av 1900-talet. Motiven har en hög igenkänningsfaktor. Antingen har du växt upp i ett hem som påminner om dessa interiörer, besökt antikaffärer, bläddrat i gamla tidningar, upplevt miljöerna genom familjefotografier, böcker eller filmer. Det går nästan att höra klockan som tickar på väggen och känna lukten av böckerna eller tapeterna. Konstnären föddes år 1900 i Värmland. Vilket får en att fundera över om det är hennes egna barndomsminnen hon skildrar i verken. Den naivistiska stilen, som kan uppfattas enkel eller barnslig blir likt ett avlägset minne.

Det historiska i Hallgrens verk får en fin koppling till platsen. År 1914 fick stadsarkitekten i Gävle i uppdrag att rita på den planerade Sysslomansbostaden och två år senare stod byggnaden klar för inflyttning. Här bodde lasarettets syssloman med familj, intill övriga familjer som bodde på området. I byggnaden och sjukhusområdet i stort finns flera lager av historia som rymmer mängder av personliga berättelser från både arbetslivet och privatlivet. I samband med de kommande årens planerade rivningar och nybyggnationer på Gävle sjukhus kommer Sysslomansbostaden vara ett av de få minnesmärkena som är kvar från sjukhusets historia.

Kanske kan Hallgrens verk få betraktaren att fundera över hur denna plats såg ut för 100 år sedan. Vilka människor bodde här? Hur såg deras arbetsmiljö ut? Och hur har platsen, människorna och arbetslivet förändrats genom historien och fram till vår tid?

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Maja Hallgren

Maja Hallgren (1900-1994) var en värmländsk textilkonstnär som fick sitt genombrott först på 1960–70-talet. Hon öppnade en butik med antikviteter på Sandbäcksgatan i Karlstad på 60-talet och utvecklade där en egen konstnärsstil som präglas av färgglada verk i collageteknik, ofta föreställande människor och inomhusmiljöer från tidigt 1900-tal. I början av 70-talet fick hon ställa ut sina verk för första gången. Det var i samband med detta som smeknamnet ”Tras”-Maja myntades, på grund av hennes textilcollage, och som hon sedan började signera sina verk med.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90