Vildmark, 2018

Konstnär: Amanda Karlsson
Teknik: Måleri, olja
Placering: BUP-mottagningen Gula villan, Gävle sjukhus

Om verket

En person spejar ut över snöklädda vidder med en käpphäst i handen. Det drömlika motivet står i kontrast mot det hyperrealistiska måleriet. Målningen Vildmark hänger i ett väntrum på BUP-mottagningen, Gula villan i Gävle och förflyttar betraktaren till en annan värld.

Konstnären Amanda Karlsson arbetar främst med ett berättande måleri och bygger upp alternativa verkligheter i sina bilder. I Vildmark är personen i bilden detaljrikt gestaltad med skuggor och djupverkan, i till exempel håret som fladdrar i vinden och skjortan som veckar sig över ryggen. Landskapet som omger personen är desto mer stiliserat och framstår nästan som en ödslig kuliss. Detta skapar ett fokus på den mänskliga gestalten i bilden. Är det en vuxen eller ett barn, eller någon som befinner sig mittemellan? De bara fötterna i snön och blicken mot horisonten kan väcka associationer till lek och fantasivärldar men också till självständighet och frigörelse.

Vildmark är en målning som kan öppna upp för identifikation för både barn, ungdomar och medföljande vuxna som besöker mottagningen i Gula villan. Bilden gestaltar en berättelse, men det är upp till betraktaren själv att avgöra dess handling och tema.

Om konstnären

Amanda Karlsson (f. 1989) är uppvuxen  i Karlskoga i Värmland och är numera bosatt och verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Lunnevads folkhögskola och HDK-Valand. Karlsson arbetar främst med måleri, både i form av tavlor men också i större offentliga gestaltningar som muralmålningar och installationer.

Läs mer på konstnärens hemsida