Landskap, 1911

Konstnär: Ecke Hedberg 
Teknik: Olja på duk
Placering: Västerbergs folkhögskola, huvudentré

Om verket

I huvudentrén till Västerbergs folkhögskola hänger en stor oljemålning föreställande ett vinterlandskap. Det är ett av de äldsta verken i den regionala konstsamlingen, och målades redan 1911 av konstnären Ecke Hedberg.

I målningen möts vi av en snöklädd dalgång, och en by som skymtar fram mellan nakna trädgrenar. Ljuset spelar en stor roll i bilden. Det är sen vintereftermiddag och solens sista strålar sprider ett gyllene skimmer över dalen och kastar långa skuggor. Som betraktare befinner man sig i skuggig skogsglänta där snön upplevs som frostigt blå. Kontrasten mellan det varma och kalla skapar en spänning i bilden, där mötet mellan den mänskliga civilisationen och naturens krafter blir betydelsebärande för motivet.

Under förra sekelskiftet, då målningen tillkom, var det populärt med nationalromantiskt naturmåleri. Konstnärerna målade ofta utomhus för att kunna återge naturen på ett realistiskt sätt. Det nordiska ljuset med sina långsamma skymningar var ett återkommande motiv. Likaså livet på landet, och den orörda vilda naturen.

Om konstnären

Erik ”Ecke” Hedberg föddes 1868 i Järbo socken. Som 19-åring flyttade han till Stockholm för att studera vid Konstakademin, och byggde upp ett nätverk bland dåtidens tongivande konstnärer. 1901 valde han dock att återvända till Gästrikland och började ägna sig åt att gestalta sitt barndomslandskap. Hedbergs måleri präglas av rofyllda stämningar och årstidernas växlingar.

Han var fram till sin död, 1959, bosatt i Tallbo och målade ofta naturen i sitt närområde. Huset i Tallbo är idag ett museum där besökare kan ta del av hans hem och ateljé.

Läs mer om Ecke Hedbergs konstnärshem Tallbo