Into the Woods, 2008

 

Konstnär: Roger Metto
Teknik: Akvarell
Placering: Hudiksvalls sjukhus, Öronmottagningen

Om verket

Vid en väntplats på Öronmottagningen på Hudiksvalls sjukhus hänger två akvareller av konstnären Roger Metto. Målningarna bär det gemensamma namnet Into the Woods och gestaltar snöklädda skogsgläntor där det rör sig en ensam person.

Akvarell är en teknik som ger konstnären möjlighet att arbeta snabbt och spontant med tunna lager. I Into the Woods formar penseldragen ett oregelbundet mönster som gestaltar kala björkstammar, smältande snödrivor och mörka skuggpartier. Färgerna rör sig mellan det varma och kalla. Vi befinner oss i årstiden mellan vinter och vår och färgernas skiftningar ger betraktaren en kroppslig förnimmelse av brytpunkten.

Mitt i den oregelbundna, skiftande naturen finns en mänsklig gestalt. Personen är sportigt klädd i träningsbyxor och huvtröja, och öppnar upp för identifikation. Kanske är det ensam joggare som trotsar vårvintern och ger sig ut på en löpartur i skogen? Den mänskliga närvaron skapar en spänning i motivet, mellan den okända, trolska skogsgläntan och människan med sin tydliga förankring i den vardagliga samtiden. Skogen spelar en viktig roll som plats för återhämtning och rekreation  i många människors liv.  Bilderna transporterar betraktaren till en specifik plats och årstid, men ger även möjlighet att fundera över sin egen relation till skogen och naturen. Varför besöker just du skogen?

Om konstnären

Roger Metto (f. 1964) är uppvuxen i Kirunas fjällvärld och återvänder ofta till den vilda naturen i sin konst. Han är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och arbetar med måleri i olika former, ofta med en stark och expressiv färgpalett. Metto finns idag representerad i flera stora svenska museers samlingar, och har även arbetar med större offentliga gestaltningar, bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala.