Hoppet, 2018

Konstnär: Peter Ern 
Teknik: Grafik, träsnitt 
Placering: Kliniskt kemiskt laboratorium, Gävle sjukhus

Om verket

I Peter Erns grafiska verk Hoppet möts vi av en person som dyker ifrån ett hopptorn medan skymningen faller. Himlen och vattnet färgas i en rosalila nyans och det är svårt att se vart det ena slutar och det andra börjar, spegelbilden är nästintill lika detaljerad som verkligheten, vilket skapar en drömlik stämning. Omgivningen ser stilla ut, likt ett fruset ögonblick eller en minnesbild.

Den här melankoliska stämningen med hög igenkänningsfaktor är typisk för Erns konstnärskap. Han gestaltar ofta sin omgivning i utkanten av Norrtälje, platser föreställande hyreshusområden, landsvägar, ängar, skogar eller vatten. Det vill säga platser som de flesta människor befinner sig på under större delen av sitt liv men sällan stannar upp och reflekterar över. Genom att skildra dessa ögonblick sätter Ern betydelse på de små, vardagliga sakerna som plötsligt blir tydliga när du lyfter blicken och iakttar det som finns runtomkring dig. Vad ser du i din nära omgivning? Vilka vardagliga ögonblick uppskattar du mest?

Under de senaste åren har Ern rört sig från måleriet och istället börjat skapa grafiska verk i träsnitt. Eftersom materialet är ganska motsträvigt att skära i fick han arbeta med att förenkla motiven och färgskalan. Något vi kan se i Hoppet med dess sparsamma färgskala där motivet framförallt är uppbyggt genom kontrasterna mellan det mörka svarta och de ljusa rosalila nyanserna.

Om konstnären

Peter Ern är född 1965 i Sollentuna i Stockholm men bor och arbetar numera i Norrtälje. Han gick ut Kungliga Konsthögskolan 1992 och arbetar främst med måleri och grafik. Idag finns hans verk representerade på bland annat Moderna Museet och Statens konstråd.