Väv och formgivning - fördjupning


Läs kursdeltagarnas ord:

Åsemi Byström
Jag ville gå vävutbildningen för att lära mig att väva folkdräktstyg efter gamla förlagor. Tjocka garner och tuskaft har följts av tunnare garner och kypert där handlaget har trimmats. Nu är jag framme vid tyget till en empireklänning från Forsa i kypert med linvarp och tvåtrådigt ylleinslag.

Petra Drougge
Jag ser mitt skapande som ett sätt att ge sig ut på ett äventyr utan att riktigt veta hur det ska sluta. Jag vill nyfiken öppna mig för det oväntade och väva samman trådarna som livet. Hitta en mening och riktning i samlingen av garn och trasor.

Karin Hans-Ers
Sänghimmeln till mitt barnbarn Vega är inspirerat av en sänghimmel som finns i de textila samlingar som Karin Larsson i Sundborn lämnat efter sig. Karin broderade figurer på sin makes sänghimmel i den stil som var kring sekelskiftet. Jag valde i stället ett alfabet i korsstygn, passande för ett barn. Vävd i tuskaft, bomull/lin.

Sirpa Huusko
Det bästa med utbildningen på Forsa folkhögskola är att inspireras och utmanas till att använda olika vävtekniker. I analysprojektet fastnade jag för gåsöga, vilket för mig symboliserar något enkelt och ursprungligt – som nybakat surdegsbröd och trä.

Lisa Johansson
Ur gårdagens historia och dess händer föddes inspirationen. Med hjälp av färg, nyfikenhet till former och texturer kunde dessa verk bli till.

Ulrika Larsson
Färgglada badlakan i kräpp och en filt i kypertvariation var årets roligaste utmaningar. Att lära mig en massa nya saker och utvecklas inom vävning tillsammans med trevliga kurskamrater. Mitt nästa projekt är att väva ett röd-rosa klänningstyg i rosettväv.

Kristina Lindberg
Det bästa med utbildningen har varit nspirationen från andra deltagare och modet att våga när man har stöd från vår lärare. Jag har fokuserat på tekniker som glesrips och rosengång. Samtidigt har jag haft som mål att experimentera med många färger i väven och att inte förbli en färgfegis. Det har gått bra och jag är stolt!
Nästa projekt blir troligen en ullmatta i många många gröna nyanser, som i skogen. Det ska bli kul!

Marie-Louise Lundgren
På utbildningen har jag valt att försöka utmana mig själv i både val av teknik och val av material. När vi skulle välja en väv att analyser föll valet på en duk i munkabälte – en teknik jag har vävt förr men som jag ville utforska vidare. Resultatet blev en smal festremsa i tunt lin med inplockat mönster i olika färger och former inspirerat av en ärvd kaffeservis.

Astrid Pahlbäck
Höjdpunkten på textilutbildningen var att få hjälp att analysera ett gammalt livstycke från slutet av 1800-talet; vilket material och teknik som har använts, hur är livstycket konstruerat och sytt, med mera, och att sen även få väva en kopia.
Nästa utmaning var inspirationsväven där jag valde att göra en matta i rosengång. Efter många turer känner jag mig nöjd med mattan och hur den med dess färg och randning speglar livstycket.

Anette Sandkvist
Jag blev lite förälskad i en vacker kypertbård i analysväven, så jag förvandlade den lite och vävde den på längden istället för på bredden. Corduroyväv: mycket enklare, snabbare och roligare än att knyta ryaknutar!
Jag har fått den kunskap som gör vävning till ett vidare område, som jag inte annars kunnat åtnjuta.

Aline Spange
En gammal vepa har nu analyserats och gjorts i dagens garner och utifrån det ska en ny vävnad sen skapas. Inspirationsväven av vepan fick då bli en bildväv inspirerad av årstiderna och färgerna från analysväven.
Efter jag skaffat en ny vävstol med åtta skaft och trampor så måste den testas - då fick det bli en bordsduk i dräll!

Camilla Star
Året på textilutbildningen har väckt min lust att skapa och experimentera med vävformgivning, och fått mig att våga mer vid vävstolen. Min analysväv inspirerade mig till att använda färger och återbrukade inslagsmaterial, för att undersöka vad som händer med bindningen och slutprodukten. I nästa projekt tar jag med dig dessa erfarenheter och väver en färgglad trasmatta i halvdrällsvariation.

Tanja Karvanen