Bygden

Forsa socken är ett stycke levande landskap mitt bland Hälsinglands blå berg och sjöar, endast en knapp mil från havet och staden Hudiksvall, "Glada Hudik". Från Storberget och Blacksås är det en hänförande utsikt över bygden och ut över havet.

Linet, Hälsinglands landskapsblomma, har sedan slutet av 1800-talet tagits om hand och bearbetats i bl a Holma Helsingland ABs fabriksanläggningar. På 1950-talet var företaget ett av Europas modernaste linspinnerier. Idag snurrar inga spinnmaskiner på företaget men produktionen är i full gång i de gamla anrika lokalerna som ger bebyggelsen i tätorten Sörforsa atmosfär.

Här fanns också en gång i tiden en ångsåg som gav arbete åt 200 personer och som tog vara på det timmer som via de stora Dellensjöarna flottades och transporterades ned till kusten för att lastas på båt och föras vidare ut i världen. Bondebygdens alla traditioner och historia finns väl dokumenterade på Forsa forngård.
 

”Glada Hudik"

Tio minuters bussresa från skolan ligger kust- och handelsstaden Hudiksvall. Den drygt 400-åriga staden har ju fått riksepitetet "Glada Hudik"  Idag är ”Glada Hudik” särskilt sammankopplat med Glada Hudik-teatern, som gjort succé med sina föreställningar i Hudiksvall, på Cirkus i Stockholm och senast i New York. Vi gläds med dem! Epitetet kommer annars från en tid då nöjesetablissemang och cafeér låg tätt i stan. Även idag finns ett brett utbud av kulturaktiviteter och möjlighet att roa sig. Täta bussturer går i båda riktningarna Forsa-Hudiksvall-Forsa.