Skolbyn bäst i Sverige på att gå och cykla

Skolbyn bäst i Sverige på att gå och cykla

Eleverna på Skolbyn i Hudiksvall har utmärkt sig som de främsta i Sverige genom att vinna både den nationella och den regionala tävlingen Gå och Cykla till Skolan 2023. Under två valfria veckor under hösten visade Skolbyn sin styrka genom att samla flest respoäng av alla deltagande skolor, genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

Bra för både hälsan och miljön

Intervjuer med de segrande eleverna avslöjar att deras deltagande i utmaningen inte bara handlar om att vinna, utan också om att det är bra för både hälsa och hållbarhet. Eleverna berättar att deltagandet ger dem möjlighet att röra på sig, bli starkare och bidra till en bättre miljö. "Det är bättre för naturen och vi har chans att vinna pengar”, förklarar de.

Vinsten används till minnesvärda besök

Eleverna berättar att de dagligen tar sig till och från skolan genom att cykla eller gå. För de tidigare vunna prispengarna har de besökt platser som Vildriket i Järvsö och Technichus i Härnösand. För de senaste vinsterna hoppas de på en minnesvärd dag i Hedebacken i Hudiksvall, där de ska åka madrass, slalom och längdskidor.

De tre skolor i Gävleborg som lyckades bäst var:

  1. Skolbyn, Hudiksvalls kommun. Vinnare i den nationella tävlingen.
  2. Ede skola, Hudiksvalls kommun. Andra plats i den nationella tävlingen.
  3. Håstaskolan, Hudiksvalls kommun.

Gå och Cykla till Skolan

Det är Trafikkalendern som arrangerar utmaningen Gå och Cykla till skolan som syftar till att främja hälsan hos barn och unga. Bättre kondition, förbättrad sömn och ökad koncentrationsförmåga är några av de positiva effekterna av cykling och motion. Målet är också att bidra till en bättre miljö och förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljöer. I Gävleborg deltog över 2 000 elever från fem kommuner i utmaningen Gå och Cykla till skolan 2023.

Läs mer här:

Gå och cykla till skolan - Region Gävleborg (regiongavleborg.se)

www.trafikkalendern.se