Nytt måltidsavtal innebär höjd beredskap och förbättrad måltidsservice för patienter

Region Gävleborg har tecknat ett nytt måltidsavtal som förbättrar måltidsservicen och som ger en högre beredskap vid händelse av störningar och kriser.

Region Gävleborg har produktionskök i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs samt ett mottagningskök i Sandviken. Detta gör det möjligt att servera cirka 400 000 patientmåltider och 90 000 restaurangportioner per år.

Förutom att köken producerar hållbara måltider från grunden, med minskad miljöpåverkan och aktivt arbete att minska svinn, och där patienters individuella behov och önskemål beaktas, innebär det nya avtalet att beredskapen och robustheten stärks. Varje kök har en kontinuitetsplan för att hantera störningar och kriser, med bland annat ett 14 dagars omsättningslager av livsmedel.

– Beredskap inom Region Gävleborgs kök är avgörande för att säkerställa att måltider kan fortsätta att tillagas och serveras, oavsett vilka utmaningar som kan uppstå. Vi måste se till att patienters hälsa och välmående är skyddat vid händelse av kris och det här avtalet är en viktig del i det arbetet, säger Anna Sundberg (SD), ordförande i fastighet-, teknik och miljöutskottet.

– Välsmakande, näringsriktiga och säkra måltider är av yttersta vikt för de patienter som vårdas på sjukhusen. Det nya avtalet beaktar inte bara nutida behov, utan ger oss också den beredskap som krävs för att möta eventuella störningar eller kriser, säger Sofia Regefalk, tjänsteägare måltid, Region Gävleborg.

Det nya avtalet sträcker sig från den 1 februari 2024 till den 31 januari 2028, med möjlighet till förlängning upp till fyra år.