Högt betyg till specialistsjukvården i Gävleborg

Nästan alla patienter som varit i kontakt med den specialiserade sjukhusvården inom Region Gävleborg har haft en bra helhetsupplevelse av vården. Det visar 2023 års nationella patientenkät, NPE, som genomförs av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Undersökningen är ett viktigt underlag för att kunna höja kvaliteten inom hälso- och sjukvården.

Enkäten har tittat på hur patienter upplever den specialiserade sjukhusvården, inom sju olika områden. Undersökningen visar genomgående på höga värden på patientupplevd kvalitet. Fler än 8 av 10 patienter upplever att de haft en bra helhetsupplevelse när de varit i kontakt med både den öppna och slutna specialistsjukhusvården.

– De höga betygen är glädjande, men vi har som mål att de ska vara ännu högre. Vi i den politiska ledningen lägger stort fokus på att vården ska se hela människan, där är specialistsjukvården en viktig del säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom (KD).

Högst poäng får områdena helhetsintryck och bemötande. Nästan 9 av 10 tillfrågade upplever att vårdpersonalen är tillgängliga för patienterna och dess anhöriga, att de är lyhörda inför patientens oro och rädslor, och att bemötandet de får av personalen är anpassat till deras individuella behov.

– Genom enkäten har vi bättre förutsättningar till att kunna förbättra vård, bemötande och information på enskilda avdelningar och mottagningar. Vi planerar att gå igenom resultaten med chefer så att de i nästa steg kan ta det vidare till medarbetarna, med fokus på åtgärder, säger Susanna Björklund biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Området information och kunskap har störst förbättringspotential – här återfinns det lägsta av värdena, även om 8 av 10 patienter upplever att vården ändå är bra på kommunicera på ett sätt som är anpassat till den enskilda patientens förutsättningar. Frågorna här handlar till exempel om information om eventuella förseningar och eventuella biverkningar av mediciner, varningssignaler att vara uppmärksam på och information om hur sjukdomen/tillståndet kan påverka vardagen.

Inom alla mätområden ligger Region Gävleborg marginellt under riksgenomsnittet (med några tiondels procent), så har det sett ut även vid tidigare mätningar. Resultaten ökade 2021, men har sedan minskat något både inom specialiserad öppen vård och sluten vård. Jämfört med 2018 har ändå förbättringar skett inom alla dimensioner.

Enkäten visar också att män överlag har en bättre upplevelse än kvinnor, och att äldre personer har en bättre upplevelse än yngre. Skillnaderna mellan dessa grupper är dock små.

Höga resultat på stabila nivåer

Undersökningarna av specialistsjukvården genomförs vartannat år sedan 2016. På grund av pandemin gjordes ett uppehåll 2020, men arbetet återupptogs året därpå. Årets undersökning visar att skillnaderna är marginella jämfört med tidigare enkäter.

Under våren och sommaren har 2 679 besökare inom specialistsjukvården i länet svarat på enkäten. Svarsfrekvensen i Gävleborg var 53 procent av de tillfrågade vilket är något högre än rikets genomsnitt (52 procent).

Om Nationell patientenkät, NPE

Nationell patientenkät, NPE, är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården.

Patienters synpunkter på vården är en viktig källa för att ständigt förbättra vården. Resultaten används för att förbättra och utveckla vården utifrån ett patientperspektiv. De är också viktigt underlag för jämförelser mellan vårdenheter och som redskap för styrning och ledning.
Sedan 2009 deltar samtliga regioner i Nationell patientenkät. Uppföljning av den specialiserade sjukhusvården sker vartannat år. Arbetet samordnas av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

I Nationell patientenkät redovisas resultat per fråga och i dimensioner, med grupper av frågor om tillgänglighet, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande, delaktighet och involvering, emotionellt stöd samt helhetsintryck.