Hyrbemanningen minskar för tredje kvartalet i rad
Kostnaderna för inhyrda konsulter inom hälso- och sjukvården i Region Gävleborg fortsätter att minska för tredje kvartalet i rad. Sedan årsskiftet har kostnaderna sjunkit med 4 procentenheter, till 8,8 procent av de totala personalkostnaderna.
– Det här är mycket glädjande siffror och ett resultat av ett långsiktigt och gemensamt arbete för att skapa förutsättningar för en ännu mer stabil, trygg och säker vård, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
Region Gävleborgs mål är att hyrbemanningen ska utgöra högst 2 procent av de totala personalkostnaderna vid slutet av 2025. Arbetet med att minska hyrberoendet fokuserar på att förbättra arbetsmiljön och skapa förutsättningar för medarbetare att stanna kvar och utvecklas inom sina roller.
– Att minska beroendet av hyrpersonal är avgörande för att säkerställa långsiktig hållbarhet och kontinuitet i vården. Det är ett fantastiskt arbete som våra medarbetare och chefer gör för att utveckla arbetsmetoder och stärka bemanningen, säger Susanna Björklund.
– Hälso- och sjukvården i Gävleborg ska präglas av hög kvalitet, delaktighet, trygghet och att sätta människan i centrum. Arbetet med att få fler fast anställda och minska behovet av inhyrd personal är centralt för att nå dessa mål. Därför gläds vi nu åt dessa framgångar tillsammans med medarbetare och patienter, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ett framgångsrikt exempel är hälsocentralen i Andersberg, Gävle, som har lyckats bli helt oberoende av hyrpersonal. Läs mer om deras resa här: Mer tid för patienterna när hälsocentralen blev hyrläkarfri.
Därför arbetar Region Gävleborg för att bli hyroberoende
Hållbar bemanning är samlingsnamnet på Region Gävleborgs arbete för att bemanna arbetsplatser med egna medarbetare.
Till och med september i år har kostnaden för hyrkonsulter för privata hyrföretag varit 323 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra årets kostnader. Då var kostnaden för inhyrda vårdkonsulter hela året drygt 650 miljoner kronor.
Målet är att kostnaderna för hyrkonsulter ska vara högst 2 procent av de totala personalkostnaderna i slutet av 2025. Efter tredje kvartalet i år var andelen 8,8 procent, att jämföra med 13,8 procent i slutet av 2023.