Hand som håller i ett förstoringsglas med skog i bakgrunden. I förstoringsglaset syns en illustration av cirkulär ekonomi

En grogrund för hållbara affärsidéer

Region Gävleborg vill göra det lättare för nya företag med cirkulära affärsmodeller att växa. En ny förstudie visar att sådana företag kan med rätt stöd bli en viktig del i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Företag som använder resurser smart

Förstudien Startups med cirkulära affärsmodeller visar att företag som satsar på återbruk, klimatsmarta lösningar och effektiv användning av resurser har goda chanser att lyckas. Men de behöver stöd för att klara sig, särskilt på landsbygden och i glesbygd. Studien har tagit fram lärdomar om hur innovationsstödet i regioner som Gävleborg kan bli bättre.

Olika förutsättningar på olika platser

Företag i olika delar av länet har olika förutsättningar. Befolkningstäthet, tillgång till service, infrastruktur och ekonomi skiljer sig åt. Därför måste stödet anpassas till varje verksamhets förutsättningar och behov för att ge en fungerande effekt.

Förstudien lyfter styrkor och hinder

Gävleborg har många fördelar: starkt lokalt engagemang, gott om naturresurser och stor entreprenörsanda. Men det finns hinder. Många som har nya idéer eller vill starta företag saknar kontakter, pengar och rätt kunskap. Då blir steget långt till att utveckla hållbara affärsidéer.

En man med glasögon, skägg och mörkblå skjorta står leende i förgrunden i ett konferensrum. Bredvid står en leende kvinna och i bakgrunden syns en målning med blå och vita blommor samt en blädderblockstavla.
Mattias Öhr från forskningsinstitutet RISE och Ida Frid från CirEko/Cirkulära Affärer.

Mattias Öhr från forskningsinstitutet RISE menar att offentlig sektor kan driva förändring, till exempel genom krav i upphandlingar:
– Offentliga aktörer är stora kunder och kan ställa krav som gör att fler företag satsar på hållbara lösningar.

Ida Frid från CirEko/Cirkulära Affärer lyfter ett annat hinder:
– Det är svårt att bedöma vilka företag som ska få stöd. Det behövs en ny syn, där cirkulära affärsmodeller blir norm i stället för undantag.

Så kan stödet bli bättre

Förstudien föreslår flera sätt att stärka cirkulära startups:

  •  Skapa testmiljöer där idéer kan provas.
  •  Visa goda exempel
  •  Erbjuda utbildningar
  •  Ta fram nya sätt att finansiera företagen.

Vill du veta mer?

Läs hela förstudien och se förslag på initiativ och insatser.

FSCA – Förstudie Startups med cirkulära affärsmodeller (pdf)

Förstudie: Startups med cirkulära affärsmodeller