porträtt på Tova och Norea
Tova Jäderberg och Norea Haapalainen som representerar Gävleborgs län i utställningen UNG VÄV - tradition i rörelse.

Framtidens textila röster väcks till liv – möt Tova och Norea på VÄV2025

När framtidens vävare bjuds in till en av textil-Sveriges största arenor är det Gävleborgs unga röster som hörs tydligt. Tova Jäderberg och Norea Haapalainen medverkar i det interregionala projektet UNG VÄV, en av Region Gävleborgs satsningar inför VÄV2025 – där vävning blir både konst, berättelse och identitet.

Tova Jäderberg från Ovanåker, i dag verksam i Stockholm, är en av två vävare som representerar Gävleborg i utställningen UNG VÄV – tradition i rörelse. Hennes arbete präglas av glädje, starka färger och inspiration från naturen.

– Jag vill skapa vackra ting och dela den glädje jag finner i textilhantverk. När jag fann vävningen hittade jag rätt – det är där allt faller på plats, berättar Tova.

Bildtext: Väv av Tova Jäderberg som representerar Gävleborgs län i utställningen UNG VÄV - tradition i rörelse.  

Den andra representanten är Norea Haapalainen från Sandviken, numera bosatt i Gävle. Hon är utbildad vid Textilhögskolan i Borås och arbetar konstnärligt med textilens relation till förändring och rörelse.

– Jag drivs av att experimentera. Mitt skapande ligger ofta i mötet mellan traditionellt hantverk och samtida uttryck, säger Norea.

Bildtext: Norea Haapalainen, som representerar Gävleborgs län i utställningen UNG VÄV - tradition i rörelse  

Både Tova och Norea är Region Gävleborgs representanter i projektet UNG VÄV där unga vävare från hela landet visar sina verk i en gemensam vandringsutställning. I projektet syns kraften i ett generationsskifte där kunskap, formkänsla och framtidstro förenas i nya uttryck.

Läs också om Emilia Erlandsson Westlén som också medverkar på VÄV2025: https://www.regiongavleborg.se/kultur/nyheter/jag-maste-vava-for-att-ma-bra--mot-emilia-pa-vav2025/

Vävningens framtid i centrum

Utställningen är ett samarbete mellan verksamhetsutvecklare inom hemslöjd över hela landet, med syftet att lyfta unga vuxna som valt det textila hantverket som väg.

UNG VÄV är en satsning på att skapa långsiktiga möjligheter för unga hantverkare att utvecklas, synas och verka i ett hållbart kulturliv. Utställningen UNG VÄV – tradition i rörelse visas för första gången på VÄV2025 för att sedan vandra till andra platser i landet. Den kommer att återkomma till Gävleborg vid senare tillfälle.

Texten är en del av en intervjuserie från Region Gävleborgs satsningar inför VÄV2025. Följ med bakom vävarna på vavmassan.com och i våra kanaler.