Hot och våld på jobbet – går det att förebygga?

Hot och våld är inte en naturlig del av ett arbete. Arbetsmiljöverkets rapport visar ändå på fortsatta risker i arbetslivet gällande hot och våld. Det finns stora möjligheter att utveckla det förebyggande arbetet genom att i högre utsträckning involvera medarbetare i både riskbedömning och åtgärdsförslag.

Inom vissa branscher finns fortsatt ett mörkertal eftersom hot och våldssituationer inte anmäls eller rapporteras. Det är framförallt de mindre riskerna som inte anmäls vilket medför sämre kunskap om hot och våld på arbetsplatserna. Hot och våld tenderar att bli normaliserade och accepterade företeelser.

Arbetsmiljöverket har genomfört 2500 inspektioner under åren 2018–2022 som en del av uppföljning av den organisatorisk och sociala arbetsmiljön. Av dessa fick 77 procent krav på förbättringsåtgärder gällande hot och våld. De vanligast förekommande bristerna är:

  • Brister i rutiner eller avsaknad av aktuella rutiner inklusive rapportering av ohälsa, olycksfall och tillbud.
  • Vid HVB- , LSS- och SiS- boenden (boenden för exempelvis barn och unga, de med funktionshinder, tvångsvård)* som är inredda mer hemlika, förekom föremål som de boende kunde använda som tillhyggen för våld eller hot om våld.
  • Möjligheterna till snabb hjälp vid en hot- och våldshändelse var begränsade ofta på grund av att boenden är placerade ensligt och att ensamarbete förkommer under natten.

*HVB=Hem för vård eller boende, LSS= Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, SiS= statens institutionsstyrelse

Forskaren: "Börja inom organisationen"

Många arbetsplatser försöker lösa problem med hot och våld genom att köpa in dyra externa utbildningar eller tekniska lösningar. Men det är bättre att börja inne i organisationen och hitta orsakerna till problemen, menar forskaren Sofia Wikman, Högskolan i Gävle.

– Idag tänker många att våld ska lösas av någon externt, men jag tycker att de här sakerna ska man klara av internt, säger Sofia.

Även Jenny Jakobsson, biträdande lektor på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö Universitet lyfter att man måste arbeta med det stora perspektivet; att organisationen gör det den kan för att bädda både för arbetsmiljö och för patientsäkerhet. Det handlar om att arbeta med bland annat bemanning och vårdköer, för att minska riskfaktorer som oerfaren eller sliten personal, och frustrerade patienter eller anhöriga.

Människa, teknik, organisation – MTO perspektivet

Människa

  • Ta lärdom av medarbetares erfarenheter och kunskap samt diskutera händelser för att skapa ett öppet klimat.
  • Skuldbelägg inte den som utsatts för hot och våld. Skapa istället ett lärande utifrån händelser.
  • Vissa medarbetare kan vara mer utsatta än andra i möjliga hot- och våldssituationer, exempelvis yngre personer, kvinnor och medarbetare med utländsk härkomst.

Teknik, lokaler

  • Undersök lokalernas förutsättningar, vilket skalskydd och säkerhetszoner finns?
  • Säkerställ att alla känner till utrymningsvägar och hur larm aktiveras och fungerar (samt ha rutin kring att kontrollera funktionen). Tänk på att det ska finnas två utrymningsvägar, oberoende av varandra. Dessa får inte vara blockerade.
  • Ha regelbundna övningar för hantering av larm och utrymning.
  • Tänk på hur ni möblerar i lokalerna. Finns det tillgång till lösa föremål som kan användas som tillhyggen? Finns det behov av att säkra besöksrum? Se till så att eventuella flyktvägar ut ur rum inte är blockerade av möbler och annan utrustning.
  • Möblerna ska vara bra ur ergonomisk synvinkel men även lätt att ta sig ur vid flykt.

Organisation

  • Arbeta systematiskt kring hot och våld på samma sätt som annat arbetsmiljöarbete och rapportera alla tillbud, även mindre allvarliga.
  • Prata om risker i gruppen. Öka kunskapen om hot och våld genom att bjuda in till dialog och utbyte av erfarenheter.
  • Samordningsansvar; enheter som påverkas av varandra behöver diskutera kring gemensamma rutiner, riskbedömningar och öva utrymning tillsammans.
  • Har chefer och medarbetare rätt förutsättningar att hantera de risker som finns i verksamheten? Exempelvis underbemanning, utbildning, introduktion.
  • Följ upp händelser för att undvika att de sker igen.
  • Skapa rutiner kring hur ni tar hand om varandra efter en händelse. Ta hjälp av exempelvis Suntarbetslivs verktyg Säkerhetsdialogen, sakerhetsdialogen.suntarbetsliv.se/, som ger stöd i hur man kan arbeta för att förebygga hot och våld på jobbet

Goda exempel

Ta tillvara tyst kunskap - minska hot och våld – Suntarbetsliv

Hot och våld i vården – så förebygger ni – Suntarbetsliv

Så skapar de en tryggare arbetsplats med Säkerhetsdialogen – Suntarbetsliv

Tryggare arbetsplats med kamratstöd – Suntarbetsliv

Läs mer

Föreskrifter, Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2 – Arbetsmiljöverket

Föreskrifter, Arbetsplatsens utformning AFS 2020:1 – Arbetsmiljöverket

Hot och våld inom vård och omsorg, kunskapsöversikt, Rapport 2011:16 – Arbetsmiljöverket

Partsrådet – hotpajobbet.se

Att förebygga hot och våld i statliga myndigheter - en jämförelse mellan två perspektiv på säkerhetsarbete – Lunds universitet (pdf)

Förebygg olyckor och ohälsa – använd MTO - Suntarbetsliv