Taligenkänning
Taligenkänning är en teknik som omvandlar tal till text i realtid. Genom att använda din röst istället för tangentbordet kan du snabbt och enkelt dokumentera, till exempel direkt i patientjournalen. Det sparar tid, minskar den manuella administrationen och frigör resurser till mer värdeskapande arbete.
I Region Gävleborg används Dragon Medical One (DMO) för taligenkänning. DMO kan användas både som ett fristående program och integrerat med journalsystemet Cosmic. Med hjälp av DMO kan du:
- Diktera text direkt in i journalen
- Skapa och använda autotexter för att effektivisera återkommande dokumentation
- Använda röstkommandon för att navigera och utföra åtgärder i journalsystemet
Detta bidrar till ett mer effektivt arbetssätt i den kliniska vardagen.
Fördelar med taligenkänning
- Tidsbesparing – anteckningar blir klara direkt
- Mindre manuellt arbete – färre klick och enklare dokumentation
- Minskad administrativ belastning – mer tid för patientmöten
- Effektivare arbetsflöden – kortare ledtider
Kom igång med taligenkänning
Att använda taligenkänning är frivilligt. De verksamheter som är intresserade av att komma igång under hösten 2025 bör förbereda sig genom att följa nedan steg.
- Anmäla behörigheter
Fyll i Beställning av användare (excel) med namn på de medarbetare som ska ha behörighet till taligenkänning. Ansvarig chef gör beställningen via Supportcenter > Beställning – Åtkomst > Övrigt senast 31 augusti 2025. - Uppskatta behov av utrustning
För bästa möjliga resultat krävs utrustning av god kvalitet. För diktafoner rekommenderas SpeechMike eller Digta. För headset rekommenderas headset från Jabra, Plantronics, Microsoft eller HP Poly. Den utrustning som redan finns i verksamheten bör användas i så stor utsträckning som möjligt. Gör en grov uppskattning av hur många diktafoner eller headset som din verksamhet kan komma att behöva beställa och fyll i formuläret nedan. Observera att detta inte är en beställning av utrustning. Syftet med detta är att göra en kostnadsuppskattning för hela Region Gävleborg. Vid behov av att beställa utrustning gör varje verksamhet det själv enligt ordinarie rutin.
Fyll i detta formulär senast 31 augusti 2025: Uppskatta behov av utrustning - Utse kontaktperson(er)
Utse en eller flera kontaktpersoner för taligenkänning i er verksamhet för att ta emot, förmedla och eventuellt samordna era aktiviteter för taligenkänning i er verksamhet. Meddela vilken/vilka era kontaktpersoner är genom detta formulär: Kontaktperson för taligenkänning
Utbildning
Utbildningsfilmer för taligenkänning finns i Cambios utbildningsportal, sök på ”taligenkänning” för att hitta filmerna. Regionalt utbildningsmaterial är under framtagande och publiceras under hösten.
Erfarenheter från taligenkänning
Under 2022–2023 genomfördes en pilot i Region Gävleborg där flera yrkesgrupper testade DMO. Se deras upplevelser i filmerna nedan: