Rekordmånga vintercyklister i Gävleborg i år

Årets vintercyklistkampanj är påbörjad och antalet ansökningar har varit fler än någonsin. Över 500 personer har visat intresse för att bli vintercyklister och 300 av dem valdes ut till årets omgång. Magnus Ståhl och Anna-Lena Halvarsson är två av årets deltagare som är redo att ställa bilen hemma och istället cykla till och från sitt arbete.

Sedan 2010 har Region Gävleborg och flera av länets kommuner genomfört utmaningen Vintercyklisten. Utmaningen innebär att de utvalda vintercyklisterna åtar sig att cykla till och från arbetet minst tre dagar i veckan under perioden 21 november–26 februari. Alla deltagare i utmaningen får utrustning för att säkert och bekvämt kunna cykla på vintern trots vintermånadernas kyligare väder och utmanande vägunderlag.

Christine Sisell, regional samordnare för Vintercyklisten, är nöjd uppslutningen kring årets omgång.

– Det är väldigt roligt att så många vill bli vintercyklister och utmana sig själv till en ny vana. Snön nu i morse kanske gav en lite väl tuff start för deltagarna men vid niotiden visade statistiken att de redan cyklat 23 mil tillsammans. Det ska bli väldigt spännande att följa årets deltagare, avslutar Christine.

Största utmaningen är kylan

För 50-åringen Magnus Ståhl blir den största utmaningen att komma upp på cykeln även de kallaste och bistraste dagarna under vintern. Magnus brukar cykla på sommarhalvåret men tar oftast bilen på vintern och framhåller anledningen till att han sökte till Vintercyklisten.

– Jag har funderat på att köpa dubbdäck till min cykel men det har inte blivit av. Så när jag läste om möjligheten att delta i Vintercyklisten sökte jag. Jag vill testa hur det är att cykla med dubbdäck, låta bilen stå hemma och få motivation till att röra på mig mer i vardagen.

Att motivationen att röra på sig utomhus lockar är något som Anna-Lena Halvarsson håller med om. Hon har sju kilometer att cykla till jobbet och för henne är detta ett tillfälle att få vardagsmotion och frisk luft.

– Jag har hört talats om Vintercyklisten tidigare men nu när jag läste om den på vårt intranät så ansökte jag. Det kanske skulle kunna vara ett sätt för oss att få ihop logistiken tänkte jag. För mig känns det bättre att cykla än att ta bilen och jag tänker ofta att jag ska cykla men tar bilen ändå men det här blir en spark i baken till att börja cykla till jobbet.