Maria elcyklar på vintern – sparar in en andrabil
Vintercyklistkampanjen är avslutad för säsongen. För Maria Stikå som var en av årets 140 vintercyklister är dock inte själva cyklandet över. Nu ser hon fram emot att möta våren på cykeln.
Vintercyklistkampanjen har sedan 2010 genomförts av Region Gävleborg och kommuner i länet för att uppmuntra till att skapa nya hållbara vanor och att välja cykeln som transportmedel till och från jobbet. Maria Stikå som jobbar på Gavlefastigheter, ett kommunalt bolag i Gävle, är en av vintercyklisterna som välkomnade utmaningen att cykla minst tre dagar i veckan perioden 22 november–28 februari.
Sparar pengar och främjar hälsa
Bättre kondition, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga och minskning av hjärt- och kärlsjukdomar är några förmåner som cykling för med sig. Maria Stikå som själv är elcyklist och trivs bäst i skogen och fjällen på fritiden framhåller den positiva inverkan på hälsan som cyklingen medför.
– Jag tycker vintercyklisten är ett jättebra koncept som framför allt främjar hälsa. Det är härligt att få en cykeltur till och från jobbet. Man kan rensa huvudet och tankarna innan man kommer hem. Trots att det har varit ganska mycket hemarbete så har det varit bra när jag väl cyklat, speciellt när solen börjar komma fram, säger Maria.
Det har varit många dagar med snö och blåst, vilket gjorde det utmanande för Maria att cykla. Hon var hon dock väl förberedd.
– Självklart var det utmanande dagar när snön smälte och sen frös på igen men att ha en bra vinterjacka och varma vantar hjälpte, och dubbdäcken var guld värda. Dessutom behöver vi på det här sättet endast ha en bil hemma i stället för två, vilket är besparingar både för miljön och ekonomin.
Resor som håller i längden
Tillsammans med kommunerna i länet har Region Gävleborg arrangerat Vintercyklisten för både egna anställda och andra arbetsplatser i länet. Målet med utmaningen är att uppmuntra och inspirera länsinvånare att välja cykeln som transportmedel. Det är ett konkret exempel på en regional utvecklingsinsats som genomförs för att i förlängningen bidra till inte bara hållbara levnadsvanor för individen, utan hållbara vanor som minimerar negativ påverkan på miljön. Det är också en insats som kan bidra till en ännu mer hållbar och tillgänglig infrastruktur. Ju fler som väljer cykeln, desto mer tillgänglig transportinfrastruktur krävs.
I år har deltagare från kommunerna Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal och Gävle deltagit. Resultaten från 2021–2022 visar att 94 procent av deltagarna har en positiv inställning till vintercyklistkampanjen.