Gävle sjukhus: Hög kran lyfter våningsplan och ytterväggar på plats

Hus 60 på Gävle sjukhus ska byggas på med sex våningar och en helikopterplatta på taket. Det första spadtaget togs i september och inom kort kommer de sex nya våningsplanen med ytterväggar lyftas på plats med hjälp av en kran. Under vissa lyft kommer framkomligheten i huvudentrén påverkas under kortare perioder, främst under tidiga kvällar och helger.

– Nu börjar vi bygga på hus 60, och så småningom kommer också helikopterplattan på plats på taket. I det här skedet använder vi hög kran som lyfter upp våningsplanen i etapper, för att sedan fästa dem i väggen i byggnaden bredvid. Allt eftersom våningsplanen kommer på plats monteras ytterväggarna också, berättar John Dahlgren, byggprojektchef Gästrikland, Region Gävleborg. 

– Huvudentrén är en av de mest trafikerade platserna på sjukhusområdet, så vi gör de lyft som påverkar entrén när det är så få personer på plats som möjligt, måndag–torsdag mellan 17.00–19.00, och fredag–söndag när caféet har stängt för dagen, avslutar John Dahlgren. 

Vissa byggstörningar som höga ljud kan förekomma. Vid lyften finns en flaggvakt på plats. Följ anvisningarna.

Arbetet förväntas vara färdigt i mitten av juli.

Så här ser tidplanen ut

Start 2 april: Byggkranen börjar monteras inom byggarbetsplatsområdet.

En provisorisk skyddsvägg med nät kommer att sättas upp mot glaspartiet i sjukhusrestaurangen. Väggen och nätet kommer att vara på plats till hela byggprojektet är klart i mitten av 2026.

15 april: Lyften av de nya våningsplanen påbörjas, ett plan i taget. Arbetet pågår måndag-torsdag. Lyft som påverkar huvudentrén är begränsade mellan 17.00–19-00.

29 april: Ytterväggarna börjar monteras. Arbetet kommer att pågå under fredagar, lördagar och söndagar.

12 juli: Arbetet planeras vara klart.

Läs mer om byggprojektet