Vävning, bandvävning.

Tusentals besökare väntas till Vävmässan 2025

8 000–10 000 nationella och internationella besökare förväntas komma till Gävle och vävmässan 2025. Vävmässan, som är den största i världen i sitt slag, arrangeras i samarbete mellan Region Gävleborg, Gävle kommun och Svenska vävrådet.

– Det är jätteroligt att vävrådet valt att anordna mässan här i Gävleborgs län. Kultur Gävleborg ser det som ett fantastiskt tillfälle att uppmärksamma vävningen i hela länet, nå nya målgrupper samt kunna belysa kultur och hälsa ur ett slöjd- och hantverksperspektiv, säger Pernilla Ekenståhl, verksamhetsutvecklare för hemslöjd på Region Gävleborg.

Under september 2025 väntas vävmässan slå upp portarna på Monitor ERP arena i Gävle. Mässan som anordnas vart tredje år av Svenska vävrådet erbjuder inte bara textila utställningar, vävhistoria, vävföreningar och vävstugor. Det finns också ett unikt utbud från både svenska och internationella utställare.

– Det här kommer att stärka Gävleborg som en kulturdestination och förhoppningsvis fortsatt ge ringar på vattnet i länet. Här kommer alla vänner av design och textilt hantverk att kunna få sitt lystmäte genom besök hos utställare, föredrag och workshops. Mässan beräknas omsätta runt 19 miljoner kronor vilket betyder mycket för vårt lokala näringsliv, säger Elisabeth Skoog på Gävle Convention Bureau som tillsammans med Region Gävleborg ansökt om värdskapet.

Region Gävleborg sätter hälsoperspektivet i fokus

Som en del av ansökan har Region Gävleborg valt att lyfta hälsoperspektivet lite extra. Hemslöjden har en djupt betydelsefull roll för människors välmående och psykiska hälsa. Genom skapandet, kreativiteten och gemenskapen som hemslöjden erbjuder, stärker den vårt mentala välbefinnande och ger ett meningsfullt utlopp för våra känslor.

– Gävle är en spännande plats för vävmässan, en plats som har en känsla för kreativitet och nytänkande. Gävle har också en rik tradition av textil och handvävning, säger Charlotte Hellsten Husman, ordförande i Svenska vävrådet om valet av arrangör.

Om mässan

Svenska vävrådets strävan har varit att få en geografisk spridning av mässorna och att det i regionen finns ett intresse för kultur och hantverk, både från kommunen och hemslöjdsrörelsen.

Tidigare Vävmässor har ägt rum i: Halmstad (1986), Örebro (1987), Linköping (1989), Hudiksvall (1991), Borås (1993), Stockholm (1995), Borlänge (1997), Malmö (1999), Norrköping (2002), Karlstad (2005), Leksand (2008), Borås (2011), Umeå (2014), Växjö (2017) och Halmstad (2022).

Mässan kommer att gå av stapeln den 25-27 september 2025.